Банкеръ Daily

Свят

Папа Франциск: Насилието срещу жени обижда Бог

Папа Франциск се възползва от новогодишното си послание днес, за да призове за край на насилието срещу жените и заяви, че то обижда Бог, предаде Ройтерс. Папата отслужи литургия в базиликата "Свети Петър" в деня, на който Римокатолическата църква тържествено почита както Света Богородица, така и ежегодния Световен ден на мира.

Светият отец структурира проповедта си около темите за майчинството и жените, казвайки, че те са тези, които обединяват нишките на живота. И изпрати един от най-силните си призиви досега за край на насилието срещу тях: "И тъй като майките даряват живот и жените крепят света, нека всички ние да положим повече усилия за насърчаване на майките и за защита на жените. Колко много насилие е насочено срещу жените! Достатъчно! Да нараниш жена е да обидиш Бог."

В италианска телевизионна програма миналия месец Франциск каза на жена, бита от бившия си съпруг, че мъжете, които извършват насилие срещу жени, правят нещо, което е "почти сатанинско".

От началото на пандемията от COVID-19 преди почти две години Светият отец няколко пъти се изказа срещу домашното насилие, което се увеличи в много страни, след като локдауни оставиха много жени хванати в капан с техните насилници, припомня БТА.

Присъстващите на литургията бяха по-малко от някои предходни години заради ограниченията срещу ковид. Италия съобщи за рекорден брой новозаразени вчера - 144 243 души - и въведе нови ограничителни мерки като задължително носене на маска на открито.

В текста на своето Послание за Световния ден на мира, публикувано миналия месец, Франциск каза, че държавите трябва да пренасочат парите, които харчат за въоръжения, към инвестиции в образованието и порица военните разходи, нарастващи за сметка на социалните услуги. Ежегодното послание за мир се изпраща до държавни глави и ръководители на международни организации и папата ще подарява подписано копие на лидерите, които пристигнат на официални посещения при него във Ватикана през предстоящата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във