Банкеръ Weekly

Свят

Паника на Острова от Брексит без сделка

Поредното предупреждение на Хънт дойде от Виена.

Великобритания е все по-разтревожена от перспективата за излизане от Евросъюза без сделка. Това пролича от изявления както на висши държавни служители, така и на представители на бизнеса.

Излизането от общността без споразумение ще е геостратегическа грешка, заяви британският външен министър Джереми Хънт по време на посещение във Виена на 1 август. Хънт предупреди за опасност от "проблемен развод", който може да отрови бъдещите отношения за поколения напред.

Ден по-рано по време на визита във Франция Хънт обяви, че единствено руският президент Владимир Путин би се радвал на липсата на споразумение с ЕС.

Тревогата на Лондон се засили, след като на 26 юли главният европейски преговарящ Мишел Барние отхвърли плана на британския премиер Тереза Мей за митнически съюз след Брексит, според който Лондон ще събира допълнителни мита на границата от името на блока.

"Европейският съюз не може и няма да предостави митническата си политика на държава, която не е член и не е подчинена на структурите му. Споразумение за митниците или митнически съюз, което да намали триенето на границата, ще дойде с общата политика за стоките", заяви Барние. "Великобритания иска да поеме контрола над парите, закона и границите си - нещо, което уважаваме. Но ЕС иска да запази контрол над своите пари, закон и граници и Великобритания ще трябва да уважи това", подчерта той.

От своя страна Лондон предупреди Брюксел, че около 7000 европейски инвестиционни фонда, които разчитат на британски клиенти за своите пари и печалби, ще бъдат заплашени, ако ЕС откаже да приеме исканията за всеобхватна търговска сделка с лондонското Сити след Брексит. Служители започнаха да представят рисковете за общността, ако следва твърдолинейния подход към Ситито, насърчаван от французите.

Това бе поредното от множеството предупреждения за въздействието на "твърдия" Брексит. Преди него британският министър на международната търговия Лиъм Фокс намекна, че европейските лидери може да понесат удар от избирателите, ако Великобритания напусне съюза без сделка, което би причинило големи неприятности на държави като Холандия, Ирландия и Белгия.

Междувременно от британската автомобилна индустрия изказаха сериозни притеснение от твърд  Брексит. При един такъв развой ще бъдат наложени мита върху износа на британските коли в размер на около 10 на сто. "Без сделка... просто не е опция. Това сериозно ще навреди на индустрията не само във Великобритания, но и в Европа", коментираха от организацията на производителите и търговците на моторни превозни средства.

Паниката на Острова изглежда се засилва, след като британските министри съставиха планове за изпращане на армията да доставя храни, медикаменти и гориво в случай на недостиг при излизане от ЕС без сделка, за което съобщи "Сънди таймс". Войската ще бъде използвана, ако евентуално блокиране на пристанища доведе до недостиг на такива продукти. Изданието предупреди и че националната здравна система ще изпита криза, тъй като ще трябва да закупува лекарства от страни извън Евросъюза, за да осигури резерви в болниците.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във