Банкеръ Daily

Свят

Пандемията продължава заради неваксинираните, обяви ЕК

Още тази седмица Европейската комисия ще предложи промени в правилата за сертификатите и за поставянето на допълнителни дози ваксини на имунизираните, заяви Стела Кириакидис.

Пандемията от ковид продължава заради неваксинираните. Още тази седмица Европейската комисия ще предложи промени в правилата за сертификатите и за поставянето на допълнителни дози ваксини на имунизираните. Това заяви в понеделник пред Европейския парламент еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

"Ръстът в броя на заболелите в последните седмици е тревожен. Ваксините остават най-ефикасното средство за борба с пандемията. Те не са достатъчни, затова работим за осигуряването на общодостъпни лекарства", подчерта еврокомисарят, цитирана от БТА.

В становищата на парламентарните групи от Европейската народна партия подкрепиха виждането, че вината за пандемията е на неваксинираните. От тази политическа сила определиха сертификатите като успех. Социалистите и демократите заявиха, че ваксините дават резултат, но настояха държавите от ЕС да съгласуват противоепидемичните мерки. От групата "Обнови Европа" отчетоха, че отделните държави въвеждат различни мерки и настояха за повишаване на общественото доверие в мерките, както и за борба с дезинформацията за пандемията.
Зелените също поискаха съгласуван европейски подход с добре обмислени мерки. Те се присъединиха към призива за противодействие на дезинформацията, но настояха ваксинирането да остане доброволно решение. Групата "Идентичност и демокрация" настоя за осигуряване на хапчета против ковид и за развитие на нови лечения на болестта.

Според Европейските консерватори и реформатори ваксините не са постигнали целта да осигурят траен имунитет. По техните думи сертификатите за ковид са провал, защото не са ограничили пандемията и създават дискриминация. От тази група се присъединиха към призива ваксинирането да остане доброволно. Левите пък  посочиха, че ЕС е постигнал успех с общата поръчка на ваксини и с въвеждането на сертификатите. Те също подкрепиха доброволното ваксиниране, но коментираха, че днес ЕС пак е там, където беше преди година по отношение на пандемията. Според тях, дори всички да са ваксинирани, пандемията няма да бъде спряна, докато не съществува общодостъпно лечение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във