Банкеръ Daily

Свят

Пандемията прави милиардерите и консултантите им още по-богати

Джеф Безос и приятелката му Лорън Санчес

Светът се гърчи от вторичните трусове на пандемията от коронавируса, но за швейцарските банкери, които обгрижват авоарите на супербогаташите на планетата, времето е повече от плодоносно. Десетките дискретни частни банки в алпийския оазис от калибъра на "Ломбар Одие" - някогашния кредитор на Наполеон - наблюдават как активите на клиентите им се множат. По-едрите им конкуренти също не са на сухо: през седмицата швейцарският банков първенец "Ю Би Ес", чийто частни банкови операции са най-големите в света, отчете най-печелившото си тримесечие за последните десет години. През идната седмица финансовите си постижения трябва да обяви "Креди Сюис", като прогнозите са за подобни щедри приходи. Просто защото, както обобщава оттеглилия се от поста си преди няколко дни главен изпълнителен директор на "Ю Би Ес" - Серджо Ермоти - "Нашите клиенти не се паникьосаха по време на разпродажбите и вместо това ги използваха, за да градят нови позиции". 

Прогнозата на МВФ е, че глобалната икономика ще се свие с 4.4% през тази година - най-резкият спад в модерната история - който ще потопи в бедност милиони. Милиардерите на планетата обаче са станали по-богати в сравнение с 2019-а, сочи официална информация на "Ю Би Ес". Тази тенденция, която се наблюдава от Бразилия и Китай до САЩ и Германия, е поредното свидетелство, че пандемията може да задълбочи неравенството.  

Банкери посочват, че за последен път свръхбогатите са имали подобен комфорт през 2009-а след глобалния финансов срив. Тогава кризата по-скоро балансира инвестиционните възможности и заплахите. Този път обаче шансът за натрупване на печалби е много по-голям благодарение на бързата парична реакция на правителствата и на централните банки да смекчат пандемичния удар. Което осигури обилна ликвидност, респ. малко възможности тя да продължи да нараства. И в резултат цените на активите на финансовите пазари се движат устойчиво нагоре.  

Преди по-малко от година анализаторите от Уолстрийт гледаха с недоверие рязкото поскъпване на акциите на технологичните фирми. Пандемията обаче потуши техните опасения. Личното състояние на главния изпълнителен директор на "Амазон" - Джеф Безос - се е увеличило със 73 млрд. щ. долара от средата на март до средата на септември благодарение на нарасналата пазарна оценка на вложенията му в компанията, по данни на щатския Институт за политически науки. През същия период главният изпълнителен директор на "Фейсбук" - Марк Зукърбърг - и на "Тесла" и "Спейс Екс" - Илон Мъск - прибавиха по 45 млрд. долара всеки към авоарите си.    

В Китай - най-бързо уголемяващият се "инкубатор" на супербогати - 257 души са станали милиардери през тази година. Утвърдените богаташи са не по-малко успешни. Джак Ма - основателят на търговската платформа "Алибаба" - е увеличил личното си състояние с 45% през последните десет месеца и в момента то е в размер на 58.8 млрд. долара, по данни на Hurun Report - базовият източник, следящ активите на китайските монополисти. През 22-е години на съществуване на този обзор в нито една от тях богатствата на лицата, които той следи, не е нараствало толкова бързо.  

Извън поразителния успех на знаменитите милиардери, пандемията е направила и "редовите" богати още по-заможни. За мнозинството от тях ключът за успеха е съветът, който са получили от банкерите си точно в зародища на кризата: да не продават.  

"Ломбар Одие", която се управлява авоари в размер на 287 млрд. шв. франка на милионери и милиардери по света, започнала да съветва още през февруари клиентите си да "впрягат на работа" капиталите си на паникьосаните пазари. През януари банката е възложила на всичките си анализатори да събират колкото е възможно повече данни за икономическите индикатори: от трафика в азиатските градове до болничните показатели в американските щати. Те, според един от седмината управляващи партньори на "Ломбар Одие" - Фредерик Роша, са показали "много рано, че въпреки бизнес паузите и сериозните поражения върху някои икономически сектори, като авиолиниите, животът в други браншове продължава". И са посъветвали клиентите си да не продават и да градят застрахователни позиции.

Сред най-успешните от тях за тази година, препоръчвана от много швейцарски банкери и консултанти за управление на лични състояния, е златото. Скъпоценният метал скочи до рекордно високите 2073 щ. долара за тройунция през август, а покупките са провокирани от огромните правителствени стимули, пренасочили капитали към фондовите борси и предизвикали сериозни опасения от предстоящ инфлационен взрив. 

Според господин Роша препускащите цени на акциите на технологичните фирми и на компаниите от други сектори са "краткосрочна" търговска реакция на кризата. Докато в дългосрочен план мнозинството инвеститори осъзнават, че тези щедри стимули ще върнат инфлацията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във