Банкеръ Daily

Свят

Пандемията от коронавируса се използва за ограничаване на свободата на печата

Пандемията от коронавируса е използвана от някои правителства по света за увеличаване на ограниченията върху свободата на печата. Това четем в доклад на  Международният институт по печата, цитиран от Асошиейтед прес. Изследването е по повод днешния Световен ден на свободата на печата.

И това се прави както в демократични, така и в авторитарни държави, като правителствата се оправдават, че контролират медиите, за да предотвратяват дезинформация относно случващото се в момента.
Авторитарните правителства злоупотребяват с извънредните мерки, "за да задушат още повече независимите медии и да криминализират журналистиката". В същото време при демокрациите "се засилва контролът върху публичното говорене и се ограничава достъпа до информация", показват наблюденията на експертите на базираната във Виена световна организация.
Тя е успяла да събере документи за 162 случая по света за нарушаване на свободата на медиите през последните два месеца и половина, всичките свързани с отразяването на епидемията от коронавируса. Изследването показва, че в близо една трета от тези случаи се е стигнало до задържане, арест или повдигане на обвинения на журналисти при опита им да си свършат работата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във