Банкеръ Daily

Кристалина Георгиева:

Пандемията може да нанесе икономически щети за десетилетия

Кристалина Георгиева

Евродепутатите, национални парламентаристи, председателите на Европейския парламент и португалския парламент, както и ръководителите на Европейския съвет, Европейската комисия, ООН, МВФ и Европейската централна банка  проведоха виртуална среща, за да обсъдят щетите от пандемията.

Те предупредиха за икономическите трудности, произтичащи от пандемията, като същевременно отбелязаха, че тази криза може да предложи уникален шанс за възстановяване на икономиките на ЕС. 

Председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли заяви, че кризата, породена от пандемията, е пряк резултат от икономическа система, основана на максимална експлоатация на ресурси, и че тя подчерта неустойчивостта на този икономически модел. Финансите на ЕС и преосмислянето на инструментите за икономическо управление биха били важни фактори за икономическото възстановяване и трансформация на ЕС, отбеляза той.

Председателят на португалския парламент Феро Родригеш подчерта необходимостта от преразглеждане на инструментите за икономическо управление на ЕС, за да се избегне провала на възстановяването. Трябва да се постигне напредък на ниво ЕС по европейския стълб на социалните права, каза той, подчертавайки, че пандемията е изострила значително социалното изключване.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш повдигна въпроса за опасностите от неравностойно възстановяване от кризата на глобално ниво, като заяви, че снабдяването  с ваксини  вече показва, че неравенството ще бъде широко разпространено. Климатичните цели трябва да останат на високо място в световната програма, каза той, подчертавайки, че заплахата от изменението на климата не е изчезнала с пристигането на пандемията.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди за неравномерно възстановяване сред страните, включително в самия ЕС, като заяви, че ако тази тенденция не се смекчи, това може да доведе до голямо разминаване през 2021 г. и по-бавно сближаване на икономиките в продължение на десетилетия. Тя също така предупреди да не се намаляват преждевременно политиките за сближаване, но заяви, че подобни подкрепящи фискални политики трябва да бъдат придружени от структурни реформи, за да направят икономиките по-зелени и по-цифрови.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че икономиките след пандемията, трябва да се изграждат около климата и цифровите приоритети. Средствата и политиките на ЕС, създадени за справяне с пандемията, трябва да бъдат проектирани според нуждите на младото поколение, което е пострадало значително, добави той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен смята, че потенциала на фондовете на ЕС, като заяви, че те могат да бъдат от решаващо значение за формирането на по-зелени, по-цифрови и по-приобщаващи икономики на ЕС. Тя добави, че националните парламенти трябва да играят конструктивна роля в превръщането на тези фондове на ЕС в местен растеж.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард подчерта важността на подкрепата за икономиките да продължи, за да могат да се приспособят към новите условия и да се преобразуват. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във