Банкеръ Daily

Свят

Пандемията изтри годините на икономически растеж в Югоизточна Азия

Нгуен Суан Фук откри срещата на АСЕАН

Пандемията е "изтрила" годините на икономически растеж в Югоизточна Азия, заяви виетнамският премиер Нгуен Суан Фук на среща на лидерите от региона, цитиран от Франс прес. Срещата на върха на АСЕАН е фокусирана върху кризата с коронавируса, без да се оставят настрана напрежението в Южнокитайско море и широкообватния договор за свободна търговия.

Страните ни "добре се справиха със здравната ситуация (. . .) и броят на смъртните случаи не бе висок", заяви днес виетнамският премиер, чиято страна, която не регистрира нито една жертва на Ковид-19, председателства тази година среща на АСЕАН.

Но от икономическа гледна точка пандемията е "изтрила резултатите от предходните години", заяви той по време на срещата, която се провежда по видеоконферентна връзка.

"През второто полугодие ще подпомогнем икономиките си да преодолеят трудностите", допълни премиерът.

На предишната среща на върха през април, която се проведе също по видеовръзка, лидерите на АСЕАН не постигнаха съгласие за деблокирането на извънредните фондове.

Виетнамският премиер, без изрично да го назовава, упрекна Пекин, че продължава да проявява териториални претенции към голяма част от Южнокитайско море, възползвайки се от пандемията. Китай е обвиняван, че милитаризира зоната, разполагайки бойни кораби и предни постове на островите, припомня агенцията.

По време на пандемията "имаше безотговорни действия, нарушаващи международното право", заяви Нгуен Суан Фук, явно визирайки Китай, който е подозиран за потапянето на виетнамски траулер през април в тази зона.

Виетнам ще се възползва от председателството на АСЕАН, за да лансира кодекс на поведение, върху който блокът работи от няколко години, но този проект бе изоставен заради пандемията и Ханой се надява сега да активизира дискусиите по него.

Срещата на върха също така ще предостави случай на страните да се опитат да рестартират проекта за Всеобхватно регионално икономическо партньорство - многостранен договор за свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион, насърчаван от Пекин. Работата по проекта е блокирана, след като Индия се оттегли от него края на 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във