Банкеръ Daily

Свят

Пандемията е стопила с почти 50% доходите на Тръмп

Бизнес империята на Доналд Тръмп е понесла тежък удар от пандемията от коронавируса, а печалбите от хотелите му във Вашингтон и Лас Вегас е паднала наполовина. Това става ясно от първата му финансова декларация като президент, внесена на 20 януари, която обхваща цялата 2020-а и първите 20 дни на 2021-а. 

Приходите от хотела на Тръмп във Вашингтон, който той се опитваше безуспешно да продаде, са потънали до 15.1 млн. долара срещу 40.5 млн. долара година по-рано. Във Вегас свързаните с хотелския му бизнес продажби са паднали до 9.2 млн. долара от 23.3 млн. долара в годишен разрез. Друг важен недвижим имот на бившия щатски президент - голф-курортът му в Дорал, близо до Маями, също регистрира сериозна редукция на печалбите - от 77 на 44 млн. щ. долара. Приходите от голф-игрищата му във Великобритания и Ирландия са се свили с грубо две трети.

Общият доход на Тръмп е паднал до 273-308 млн. долара, става ясно от финансовата декларация на бившия президент на САЩ. В първата форма за приходите му от 2017-а Тръмп е декларирал над 528.9 млн. долара за период от 15 месеца и половина, включително първите три месеца от президентския му мандат. 

Светъл лъч от империята на Тръмп е клубът му "Мар-а-Лаго" във Флорида, където бившият президент се върна на 20 януари след като приключи последния ден от мандата му в Белия дом. Печалбата от клуба се е повишила до 24.2 млн. долара срещу 21.4 млн. долара през същия период на миналата година. Това е един от няколкото имота на Тръмп, останали незасегнати от пандемията. 

Бившият президент е декларирал и годишно повишение на онлайн продажбите на дребно, които са достигнали 1.96 млн. долара срещу 930 869 долара през 2019-а. За разлика от тях, продажбите в магазините в "Тръп тауър" в Ню Йорк са потънали до 166064 долара от 849313 долара заради наложените от COVID-19 бизнес карантини.

Тръмп оценява общия размер на активите си в диапазона между 1.3 и 1.7 млрд. щ. долара. Тези финансови форми обаче не са съвсем точни, доколкото федералните власти определят собствена оценка на активите и на доходите от тях, която варира в широки граници, като максималната е "над 50 млн. долара парчето". Тръмп е обявил 22 актива, включително курорта "Мар-а-Лаго" и хотела си във Вашингтон (Trump International Hotel). 

Бившият президент е декларирал и подаръци за над 40 хил. долара, които е получил през миналата година, включително дарения от изпълнителни директори на "Боинг", "Епъл" и "Форд мотър".

Личното богатство на Тръмп се оценява на 2.5 млрд. долара - с грубо 500 млн. долара по-малко от началото на президентския му мандат, сочи индексът на милиардерите на агенция "Блумбърг". Сградите му са обременени с дългове за над 1 млрд. долара, по-голямата част от които трябва да се издължат през идните три години. Над една трета от тях са гарантирани лично от бившия президент. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във