Банкеръ Daily

Свят

Пандемията е намалила наполовина нелегалната миграция от Турция към Европа

Почти наполовина са намалели мигрантите и бежанците, заловени при опит да преминат по море от Турция към Европа по време на пандемията в сравнение със същия период на миналата година, съобщава в. "Дейли сабах", като се позовава на данни на командването на турската брегова охрана, събрани от Анадолската агенция.

Докато от март до май миналата година в Егейско, Средиземно и Черно море са били заловени общо 7173 мигранти и бежанци, опитващи се да преминат в Европа от Турция, през същия период на тази година при операции на бреговата охрана са заловени 3742 мигранти и бежанци.

От заловените 3742 души 2907 са били задържани при операции през март. Броят на задържаните мигранти рязко е намалял до 253 през април в разгара на епидемията от коронавируса в Турция и мерките за ограничаването й. През май броят на заловените мигранти и бежанци леко се е увеличил до 528.

Броят на мигрантите и бежанците, загинали при опасните пътувания по море, също е намалял през периода от март до май тази година на фона на същия период на предходната година. Общо 16 мигранти са загинали при инциденти с лодки в морето през март-май 2019 г., докато през същия период на тази година при подобни инциденти са загинали четирима мигранти.

Случаите на намеса на турската брегова охрана за задържане на нелегални миграни в морето е намалял от 219 през периода март-май 2019 г. на 122 през същия период на тази година.

Броят на задържаните ръководители на мрежи за трафик на мигранти е намалял от 12 души през периода март-май 2019 г. до трима през същия период на тази година.

През първите пет месеца на годината турските власти са задържали общо 56 518 нелегални мигранти и бежанци, според данни на Главната дирекция за управление на миграцията.

Сред задържаните най-голям е бил броят на афганистанските нелегални мигранти - 19 801 души, следвани от мигрантите от Сирия - 9110, мигрантите от Пакистан - 6095, мигрантите от Иран - 2072, палестинските мигранти - 1268 и мигрантите от Ирак - 1179.

През първите пет месеца на годината турските власти са задържали общо 1401 души за трафик на мигранти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във