Банкеръ Daily

Свят

Пандемията доведе до скок на разводите

Адвокатите в много германски градове вече предлагат на клиентите си бързи и лишени от стрес бракоразводни процеси по интернет. 

Проучване на социологическия институт Civey показва, че  в резултат на пандемията, локдауните и социалната изолация много семейства в Германия са решили да се разделят, пише Дойче Веле.

За двата месеца на пролетния локдаун решение за развод са взели 2,2 процента от анкетираните, които са общо 2500. За същия период на 2019-а година, по данни на Федералната статистическа служба, този показател е бил 0,42 на сто. Именно на тази база авторите на изследването правят прогнозата си за петкратен ръст в разводите в резултат от пандемията. Пред настъпването на пандемията в Германия годишно са се развеждали около 150 000 двойки, а сключваните бракове са около 400 000. Средната им продължителност е 15 години, а както става ясно още от данните - всеки трети брак рано или късно се е разпадал.

Една от причините е, че нерядко мъжете, аргументирайки се с това, че са свръхзаети с работата си в хоумофис, са оставяли жените сами да се справят с проблемите около възпитанието и дистанционното обучение на децата. При това на жените често им се е налагало да съвместяват всичко това със собствената си работа у дома, както и поддържането на домакинството.

Ситуацията се е усложнила и от факта, че по време на пандемията за двойките е станало по-трудно да намерят психотерапевтична помощ. Търсенето на този вид помощ е нараснало, сочат данните на здравните каси, но специалистите не са имали възможността да обслужат всички пациенти.

Адвокатите в много германски градове вече предлагат на клиентите си бързи и лишени от стрес бракоразводни процеси по интернет. Обичайно тази форма на развод се предпочита от двойките, които нямат деца или пък имат, но родителите си делят правото на възпитанието им и нямат претенции един към друг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във