Банкеръ Daily

Свят

Пандемията докара 80 млн. азиатци до крайна бедност

Доклад на Азиатската банка за развитие показва, че пандемията от коронавирус е докарала само за година близо 80 милиона души от развиващите се азиатски страни до крайна бедност. Като за крайно бедни се смятат хората, които изкарват по по-малко от 1,9 долара на ден.

"Към 2017 г. около 203 милиона души, или 5,2 на сто от населението на развиващите се държави в Азия, живеят в крайна бедност. Без Covid-19 тази цифра би спаднала до 2,6% през 2020 г.“, твърдят авторите на доклада. 

През март Международния валутен фонд обяви, че пандемията ще постави повече хора в риск от бедност. Според изчисления на фонда разполагаемият доход на човек в развиваща се или развита икономика (без Китай) в периода 2020 - 2022-ра ще е с 22% по-нисък, спрямо нивата, ако нямаше пандемия. Тя поставя в риск основно уязвими групи, особено младите хора, нискообразованите и жените. 

От институцията призовават развитите държави да подпомогнат по-бедния свят и да осигурят достъп до ваксини, за да бъде сложен по-бързо край на заразата. Подкрепата, която отпускат правителствата, трябва да бъде по-фокусирана и да гарантира устойчиво развитие на икономиката след края на кризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във