Банкеръ Daily

Свят

Панагюрското златно съкровище разнася славата на тракийските майстори

На днешния ден през 1949 г. е открито Панагюрското златно съкровище.

Панагюрското златно съкровище е тракийски златен комплект съдове, който се състои от девет съда с общо тегло 6.164 килограма. Открито е на 8 декември 1949 г. на 2 км от град Панагюрище от братята Павел, Михаил и Петко Георгиеви Дейкови.

Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел(и) на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е бил използван за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния.

Съкровище се състои се от 9 златни предмета – една фигона и осем ритона (ритуален съд със специални функции). Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските жреци. Представянето на богове и герои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.

На 8 декември 1949 година, по време на изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в Панагюрище, тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови се натъкват на този култов сервиз от девет златни съда. Около тях е имало и други работници, но тримата решават да се погрижат за него. Почистват съкровището и го предават на държавата.

Няколко месеца съкровището престоява в Пловдивския исторически музей. По-късно с решение на правителството то е пренесон в София. Първоначчално се съхранява в Археологическия музей, а после в Националния исторически музей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във