Банкеръ Daily

Свят

Палмира е напълно освободена, сирийските войски настъпват на изток

Палмира е изцяло освободена от екстремистите на "Ислямска държава" и сирийските войски продължават настъплението си на изток, съобщи началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб на руската армия Сергей Рудской, цитиран от ТАСС и БТА.

"Градът е напълно освободен, правителствените войски овладяха височините северно и южно от Палмира и продължават в източно направление", каза Рудской.
ИД превзе Палмира през май 2015 г. В края на март 2016 г. сирийските войски с руска въздушна подкрепа освободиха града. През декември м.г. Палмира отново се озова в ръцете на екстремистите, припомня ТАСС.

Руските специални части и руските въздушно-космически сили дадоха решаващ принос в разгромяването на ИД в Палмира, заяви Рудской. В тази операция са убити и ранени хиляди бойци на ИД, унищожени са 19 танка, 37 бойни бронирани машини, 98 пикапа с тежко въоръжение и над 100 единици автомобилна техника, добави той.

Операцията по освобождаването на Палмира е била планирана и осъществена под ръководството на руски военни съветници и в нея не са нанасяни удари по историческите паметници на града, уточни Рудской.

"Подчертавам, че за съхраняване на историческото наследство, което не е било унищожено от терористите на ИД, удари в района на историческите паметници на древна Палмира не са нанасяни", заяви той.

Сирийските сапьори, подготвени от руски експерти в центъра за обучение в Алепо, започнаха да разминират Палмира и скоро към тях ще се присъединят руски специалисти. В момента в града се извършва проверка на сградите и съоръженията, заяви началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб на руската армия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във