Банкеръ Daily

Свят

Паласио до Планалто е резиденция на правителството и на президента на Бразилия

Архитект на Паласио до Планалто е бразилецът Оскар Нимайер, един от най-влиятелните в света. Забележителни са експерименталните му творби от стоманобетон.

Паласио до Планалто (на португалски: Palácio do Planalto, Дворецът на платото) е резиденцията на изпълнителната власт в Бразилия и официално работно място на президента на Бразилия. Намира се на Площада на трите власти в столицата Бразилия.

Сред обитателите на Паласио до Планалтоима откриваме и българска следа. Дилма Вана Русев (на португалски: Dilma Vana Rousseff) - бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена президент на Бразилия. Нейният баща Петър Русев е от Габрово. През 1929 г. е принуден да емигрира от България във Франция, където започва да изписва фамилията си с Rousseff. През 30-те години се преселва в Бразилия, после в Буенос Айрес за няколко години. Завръща се и се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач.

Работният кабинет на президента на Бразилия е в Паласио до Планалто, но президентът и семейството му живеят в официалната президентска резиденция в Паласио да Алворада. Паласиу да Алворада (на португалски: Palácio da Alvorada, Двореца на зората) също се намира в столицата Бразилия. Президентският дворец е проектиран от известния архитект Оскар Нимайер и е открит през 1958 година. Името на президентския дворец произхожда от изказването на бившия бразилски президент Жуселину Кубичек: "Бразилия е нова зора в историята на Бразилия."

Дворецът Алворада е една от първите по-значими сгради, построени в новата столица на Бразилия. Паласиу да Алворада е разположен на малък полуостров в езерото Параноа. С изчистените си линии дворецът е съчетание на простота и модерност. Наподобява стъклена кутия, леко стъпила на земята с помощта на няколко тънки външни колони.

Сградата има площ от 7000 кв. м и е с три етажа: сутерен, първи и втори етаж. В сутерена са разположени аудиториумът и кухнята, пералните помещения, медицинският център и администрацията; на първия етаж се намират залите, използвани от президента за официални приеми. Вторият етаж е зает от два апартамента и частни стаи. В сградата има библиотека, плувен басейн с олимпийски размери, две трапезарии, няколко конферентни зали. Към двореца са изградени параклис и хеликоптерна площадка.

През 2004 г. съпругата на президента Лула да Силва (управлявал между 2003 и 2011 г.) предприема най-мащабното обновяване в историята на президентския дворец. Проектът отнема две години и 18.4 милиона щатски долара. Извършено е проучване с цел възстановяването на първоначалния вид на стаите и интериора. Обзавеждането е изцяло реставрирано в изначалния си вид. Електрическата и вентилационната система на президентския дворец са обновени, а покривът е ремонтиран. Противно на всеобщото мнение, ремонтът на Алворада не е платен от правителството, а е част от мащабна програма за реставрация на всички обекти, стопанисвани от Бразилската агенция за историческо и културно наследство, чрез средства, дарени от частни корпорации.

В Президентския дворец работят 72-ма служители: секретари, асистенти, готвачи, сервитьори, лекари и охрана. Дворецът се охранява от президентската гвардия.

В Паласио до Планалто се намират и кабинетите на вицепрезидента и на началника на  Канцеларията на президента.

Изпълнителната власт на федерално ниво в Бразилия се осъществява от президента, който е държавен глава и ръководител на правителството и се избира за срок от четири години, с възможност за преизбиране за втори пореден мандат. Той назначава министрите, които ръководят и координират определени ресори от държавното управление.

Строежът на Паласио до Планалто започва на 10 юли 1958 година. Дворецът е тържествено открит на 21 април 1960 година. То полага началото на историята на град Бразилия, тъй като е кулминация на церемонията, отбелязваща преместването на столицата на Бразилия във вътрешността на страната, предприето от администрацията на президента Жуселину Кубичек. До откриването на двореца федералното правителство на Бразилия се помещава в двореца Катетинху - дървена сграда в покрайнините на Бразилия.

Архитект на Паласио до Планалто е бразилецът Оскар Нимайер, един от най-влиятелните в света. Забележителни са експерименталните му творби от стоманобетон. Заедно с Лусиу Коща играе водеща роля в планирането и изграждането на новата бразилска столица - град Бразилия, в края на 50-те години. Носител на наградата "Прицкер" (1988 г.).

Нимайер проектира най-важните сгради в бразилската столица. Модернистичната архитектура на двореца впечатлява с изчистените си линии. Съчетанието на криви и прави линии създават силното усещане за пластичност. За оформянето на фасадата е използвано предимно стъкло, което кара президента Кубичек да оприличи двореца на стъклено сандъче, което чака в него да бъде посадена орхидея. Сградата впечатлява и със своите колони, които сякаш крепят стъкленото здание на земята. На предната фасада на двореца е изградена дълга рампа, която отвежда към централния вход на сградата. Президентът рядко може да бъде видян да се изкачва или да слиза по централната рампа - това обикновено става само по официални поводи, а през останалото време той влиза в президентството през северния му вход.

Градините на двореца са оформени по проект на Роберто Бурле Маркс. През 1991 г. пред президентския дворец и вдясно от него е изградено изкуствено езеро с приблизителна площ от 1635 кв. м и вместимост от 1900 куб. метра вода. Няколко японски шарана красят изкуственото езеро на двореца.

Паласио до Планалто е висок четири етажа, а общата му площ е 36 000 квадратни метра. На първия етаж се намират парадният вход и приемната; на втория етаж се намират източната, овалната и западната зали, конферентната зала и прессекретариатът; на третия етаж се помещават кабинетът на Президента и тези на неговите преки съветници; на четвъртия етаж се намират кабинетите на секретаря на президентската канцелария и този на началника на службата по сигурност на президентството.

Дворецът е отворен за посещения, но само в неделя от 9 до 13 часа. През останалата част от седмицата достъпът в двореца е разрешен само за служители.

Пощенски адрес и телефон за контакти: Presidência da República
Palácio do Planalto
Praça dos Três Poderes
Zona Cívico-Administrativa
Brasília - DF

Facebook logo
Бъдете с нас и във