Банкеръ Daily

Свят

Пакистан поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради Кашмир

Пакистан поиска ООН да свика спешно заседание на Съвета за сигурност предвид ескалиращото напрежение между Исламабад и Делхи след решението на Индия да отмени специалния статут на спорния щат Джаму и Кашмир, предадоха ДПА и Ройтерс.

"Ситуацията поражда непосредствена заплаха за международния мир и сигурност", заяви пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши в писмо до Съвета за сигурност.

В писмото министърът посочва, че отменянето на специалния статут на Кашмир на 5 август е "начин да се оправдае съмнителното му и недоказано т.нар. присъединяване към Индия".

Освен това съществува реална опасност Индия да предизвика нов конфликт с Пакистан, за да отклони вниманието от неотдавнашните си действия в окупирания Джаму и Кашмир, отбелязва Куреши.

"Пакистан няма да предизвика конфликт, но Индия не бива да бърка сдържаността ни със слабост. Ако Индия избере да прибегне отново до употребата на сила, Пакистан ще бъде принуден да отвърне, за самоотбрана, с пълния си капацитет", допълва той в писмото, аргументирайки искането към Съвета.

Индийското правителство отмени чл. 370 от индийската конституция, който предоставяше на спорния район автономия с изключение на области като външните работи, отбраната и комуникациите.

Полският външен министър Яцек Чапутович, чиято страната председателства Съвета за сигурност този месец, каза пред журналисти в ООН вчера, че Съветът е получил писмо от Пакистан, ще обсъди въпроса и ще вземе съответното решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във