Банкеръ Daily

Свят

Пакистан отбелязва Черен ден заради Кашмир успоредно с индийския Ден на независимостта

Пакистан отбеляза днес "Черен ден", съвпадащ с празнувания в Индия Ден на независимостта, като протест срещу решението на индийското правителство да отмени специалния статут на намиращата се под негово управление част на спорния район Кашмир, предаде Ройтерс.

Решението на Индия да отмени специалния статут на щата Джаму и Кашмир, наред със спиране на комуникациите и ограничаване на движението на хората в района, разгневи Пакистан, който в отговор прекъсна търговските и транспортните връзки и изгони индийския посланик.

Печатните издания на вестници в Пакистан излязоха с черни краища, а политици, включително министър-председателят Имран Хан, замениха снимките си в социалните медии с черни квадрати. Очаква се на различни места в Пакистан да има протести.

Индийският премиер Нарендра Моди защити в днешната си реч по случай Деня на независимостта на Индия решението си да лиши спорния регион Кашмир от конституционния му статут. На този фон около 4 милиона кашмирци останаха по домовете си в 11-ия пореден ден на безпрецедентна блокада и комуникационно затъмнение, предаде Асошиейтед прес.

В излъчената на живо реч на Моди от Червения форт в столицата, датиращ от времето на Моголската империя, той заяви, че предишният статут на Кашмир (известна политическа автономия и забрана за външни лица да купуват земя и да заемат публични длъжности в населения предимно с мюсюлмани регион) е подхранвал сепаратизъм и е бил несправедлив към жените, защото законът е предвиждал те да губят правото си на наследство, ако се омъжат за някого, който не е от региона.

"Старото положение на нещата в Джаму, Кашмир и Ладакх поощряваше корупцията и роднинските назначения, но имаше и несправедливост, що се отнася до правата на жените, децата, далитите, племенните общности", заяви Моди.

От 4 август индийски Кашмир е под блокада, наложена малко преди да излезе президентският указ регионът да мине под прякото управление на федералното правителство на Индия чрез отмяната на чл. 370 от конституцията и понижаването на статута на Джаму и Кашмир от щат на две съюзни територии. Нов закон позволява всеки да си купува земя там, за което някои кашмирци се опасяват, че може да промени културата и демографията на региона. Критици сравниха това с израелските селища в палестинските територии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във