Банкеръ Daily

Свят

Паднаха всички пречки пред комисията на Фон дер Лайен

Европейският парламент даде предварително одобрение за всички кандидати за еврокомисари. Кандитатът на Унгария Оливер Вархели също получава необходимата предварителна подкрепа. 

Вархели, който в момента е посланикът на Унгария в ЕС, положи устен изпит пред евродепутатите миналата седмица, но те останаха недоволни и решиха да му зададат допълнителни писмени въпроси.  Тази вечер обаче Европарламентът реши, че отговорите са достатъчни.

Вече няма пречки целият състав на Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен да бъде подложен на гласуване от евродепутатите на 27 ноември, за да встъпи в длъжност от 1 декември.

Миналата седмица Фон дер Лайен изпрати второ писмо до Лондон с искане за британско предложение за еврокомисар. Там тя настоява, че Лондон има правно задължение да предложи еврокомисар. Да днес обаче няма отговор от Лондон по откритата наказателна процедура за неспазване на задължението по договора за ЕС. ЕК започна наказателна процедура срещу Лондон, тъй като британският посланик в ЕС Тим Бароу написа писмо до институцията, в което заяви, че страната му няма да номинира европейски комисар, докато там не бъдат проведени предсрочните парламентарни избори на 12 декември. Великобритания има срок до 22 ноември да изпълни задълженията си.Според неофициални правни оценки новата комисия ще може да започне работа дори и без представител на Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във