Банкеръ Daily

Свят

Падна карантината за ваксинираните пътници от ЕС и САЩ за Англия

От 4 ч. днес британско време (3 ч. по Гринуич) влезе в сила разпоредбата, че пътниците, които са напълно ваксинирани срещу коронавируса в ЕС и САЩ, ще могат да пътуват до Англия и Шотландия, без да трябва да спазват карантина.

Досега от карантина се освобождаваха само пътниците, които са били ваксинирани в Обединеното кралство. От тази мярка обаче са изключени пристигащите от Франция, предаде Франс прес.

Това позволи на много хора, които се оказаха разделени с близките си например от двете страни на Атлантическия океан, да се съберат отново след повече от година.

На лондонското летище Хийтроу първите пътници, идващи с полет от Ню Йорк, не криеха радостта си, а някои дори избухнаха в сълзи, докато се прегръщаха с роднините си, дошли да ги посрещнат. Сред тях бяха 72-годишната Сю Блейк и 71-годишният Майкъл Блейк, които от ранни зори очакваха пристигащия от Ню Йорк техен син Елиът и неговото семейство.

Те споделят, че изминалите 18 месеца са тях са били много трудни.

Досега за страните, включени в така наречения кехлибарен списък, Обединеното кралство налагаше карантина на пристигащите. Тя продължаваше от 5 до 10 дни. Към нея имаше и изискване за закупуване на скъпи тестове за коронавируса.

Сред страните в кехлибарения списък попадат голяма част от туристическите дестинации, сред които ЕС и САЩ.

Мярката обаче не касае пристигащите от така наречените червени страни, като Индия, Обединените арабски емирства, Южна Америка, откъдето засега могат да се връщат само граждани на Обединеното кралство. Те обаче трябва да спазват 10-дневна карантина за тяхна сметка в специално предназначени за това хотели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във