Банкеръ Daily

Свят

Пациенти в Нидерландия и Белгия се заразиха повторно с коронавирус

Пациент в Нидерландия и друг в Белгия са се заразили повторно с новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Агенцията се позовава на нидерландската национална телевизия, която цитира местна вирусоложка.

Учени в Хонконг съобщиха за първи потвърден случай на пациент, преболедувал от COVID-19 през април, който се заразил отново с друг щам на коронавируса след пътуване до Испания.

Специалистката Марион Копманс съобщи, че пациентът в Нидерландия бил възрастен мъж с изтощена имунна система. Тя посочи, че има доста случаи, при които пациентите боледуват дълго и вирусът понякога отново се проявява. Доказаните случаи на повторно заразяване като тези с пациентите в Хонконг, Белгия и Нидерландия изискват генетично изследване на вируса, при което се установява дали той се различава от предходния щам.

Експертката казва, че случаите на повторно заразяване били очаквани. Трябва да установим обаче колко често се случва това, пояснява тя.

Белгийският пациент, заразил се повторно, има леки симптоми, казва вирусологът Марк ван Ранст. "Това обаче не е добра новина", добавя той. Антителата, изработени от организма на пациенти при първото боледуване, не са били достатъчни, за да предотвратят ново заразяване с леко различен вариант на вируса. Той посочи, че още не е ясно дали подобни случаи са рядкост или "има много други хора, които биха се заразили отново след шест или седем месеца".

Facebook logo
Бъдете с нас и във