Банкеръ Daily

Свят

Озоновата дупка над Антарктида се е затворила

Изглед от Антарктида

Озоновата дупка над Антарктида, която огромни размери през последните години се затвори в края на декември. Това съобщи в петък на брифинг в Женева официалният представител на Световната метеорологична организация (WMO) Клер Нилис, съобщи ТАСС.

"Тази озонова дупка над Антарктида беше една от най-големите и най-дълбоките. Затвори се в края на декември,", съобщи Нилис.

Специализираната агенция на ООН отбелязва в своя бюлетин, че през 2020 г. озоновата дупка над Антарктика „нараства бързо от средата на август и достига 20,8 милиона квадратни километра на 20 септември“. Това беше „най-продължителният период, откакто започна наблюдението на озоновия слой преди 40 години“. Това се дължи на "силен, стабилен и студен полярен вихър и много ниски температури в стратосферата“.

Същите метеорологични фактори допринесоха за появата на "рекордна озонова дупка над Арктика през 2020 г.", обясниха от агенцията. Експертите припомниха, че през 2019 г. озоновата дупка над Антарктида е "необичайно малка и краткотрайна“.

Озоновият слой, разположен в стратосферата на разстояние от 10 до 40 км над повърхността на Земята, представлява газова обвивка, която предпазва планетата от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение, излъчвано от Слънцето.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във