Банкеръ Daily

Хайко Маас:

Отстраняването на Тръмп няма автоматично да промени отношенията с Германия

Отстраняването на американския президент Доналд Тръмп на изборите през ноември няма да е достатъчно за промяна на дипломатическите отношения между Вашингтон и Берлин, каза външният министър на ФРГ Хайко Маас в публикувано днес интервю за ДПА.

"Всеки, който мисли, че поемането на президентския пост от демократ ще възстанови трансатлантическото партньорство, такова, каквото беше преди, подценява структурните промени, които са се случили", каза германският първи дипломат.

Макар да нарича двустранното партньорство "изключително важно" и да казва, че трябва да се работи, за да бъде подобрено то, Маас допълва, че "в сегашната си форма то вече не отговаря на потребностите на двете страни, свързани с него".

Тръмп неколкократно е критикувал Германия за начина, по който действа по редица въпроси, включително сътрудничеството й с Русия по газопровода Северен поток-2 и това, че не покрива целите на НАТО по процентни разходи за отбрана.

Най-новият спорен въпрос се появи след като Тръмп обяви, че неговата администрация намалява значително броя на войските си, разположени в Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във