Банкеръ Daily

Свят

Отслабват протестите на "жълтите жилетки" във Франция

Двадесетият пореден протест на френското движение на "жълтите жилетки" събра вчера 33 700 демонстранти в цяла Франция, 4000 от които в Париж - по-малко в сравнение с 40 500 миналата седмица, по данни на вътрешното министерство, предаде Франс прес.

Заради опасения от нови сблъсъци бяха издадени и забрани за демонстрации.

В Париж колоната пристигна до крайната си точка на площад Трокадеро, а атмосферата беше ведра, свидетелства АФП. Полицията задържа 25 души, издаде 20 устни предупреждения за демонстриране в забранен периметър и направи 8053 превантивни проверки, съобщи префектурата.

Заради погромите по булевард Шанз-Елизе преди две седмици полицията забрани проявите там, както и в периметъра, включващ Елисейския дворец и Националното събрание.

В южния град Авиньон избухнаха сблъсъци и органите на реда използваха гранати, за да разпръснат протестиращите.

Следобедни сблъсъци имаше и в югозападния град Бордо - един от бастионите на социалното движение. В центъра на града бяха подпалени строителни материали и гумени маркучи.

В югоизточния град Монпелие двама полицаи бяха леко ранени от предмети, хвърлени от демонстранти. На протеста там се събраха 1650 души, според префектурата, но 2500, според организаторите.

"Стига капитализъм, който смила хората и унищожава планетата!" и "Г-н президент, жълтата опасност се движи напред!" се четеше по жълтите жилетки на демонстрантите.

В северния град Лил демонстрантка беше написала, че не може да оцелява със заплатата си и настоява за повишаване на заплатите, намаляване на данъците и референдум за гражданска инициатива.

По данни на френското вътрешно министерство на вчерашните протести са били задържани общо над 100 души, като 56 от тях са в предварителен арест, предаде ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във