Банкеръ Daily

ЕСПЧ:

Отричането на Холокоста не попада под защитата на свободата на изразяване

Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/, сезиран от бивш депутат от германска неонацистка партия, потвърди днес, че изявления, отричащи Холокоста, не попадат под защитата на свободата на изразяване, предаде Франс прес.

"Такива изявления не биха могли да получат защитата на свободата на изразяване, предложена от Европейската конвенция за правата на човека, тъй като са в противоречие със самата конвенция", се казва в прессъобщение на ЕСПЧ, който потвърждава становище, изразено вече в редица подобни случаи.

ЕСПЧ - съдебният клон на Съвета на Европа, беше сезиран през 2014 г. от Удо Пастьорс - бивш депутат в регионален парламент от неонацистката Национал-демократическа партия на Германия.

До 2016 г. Пастьорс е бил депутат в германската провинция Мекленбург-Предна Померания. През 2012 г. той беше осъден в Германия за "поругаване на паметта на загиналите и съзнателно оклеветяване на еврейския народ, "заради негово изказване през 2010 г., в което говори за "така наречения Холокост".

"Жалбоподателят умишлено е изрекъл лъжи, за да оклевети евреите", подчертава ЕСПЧ, отхвърляйки жалбата на Пастьорс.

Седемте съдии са единодушни, че "Пастьорс умишлено е заявил неистини, за да клевети евреите и преследването, на което са били подложени" и, че отговорът, даден от германските съдилища, е бил "пропорционален на преследваната и необходима цел в демократичното общество".

Към ЕСПЧ може да се обръщат граждани на 47-те държави членки на Съвета на Европа, когато всички възможни жалби в собствената им страна са изчерпани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във