Банкеръ Daily

Свят

Отрицателен PCR тест за влизащите в Англия

Пристигащите в Англия със самолет, влак или по море ще трябва да покажат отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането на територията на страната. Това обяви днес министерството на транспорта на Великобритания, цитирано от "Ройтерс" и ТАСС.

Властите се се решили на тази мярка заради появата на нови щамове на коронавируса в целия свят, включително Република Южна Африка и Дания, което увеличава риска от разпространение на COVID-19.

Пътниците, пристигащи със самолет, ще трябва да показват резултата на представители на авиокомпанията преди излитането. Ако не го направят, може да им бъде отказано качване на борда. Отрицателният тест ще трябва да се показва и на граничните пунктове при пристигане в Англия. Отбелязва се, че подобни изисквания скоро могат да бъдат въведени и от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Освен това отрицателният тест не освобождава пътниците от необходимата 10-дневна самоизолация след пристигане, допълва министерството.

Британският премиер Борис Джонсън обеща, че правителството му ще използва всяка секунда, за да предпази възрастните и уязвимите от бързо разпространяващия се коронавирус. 

В понеделник Джонсън обяви, че новият локдаун ще е в сила поне до средата на февруари. Дотогава правителството се надява да даде по една доза от ваксините срещу вируса на 13 милиона души, които са най-изложени на риск, което може да позволи известно отпускане на рестрикциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във