Банкеръ Daily

Свят

Отново тежки боеве в Алепо

Въздушните удари срещу сирийския град Алепо бяха подновени днес, след като се провали споразумението за временно спиране на огъня между правителствените сили и бунтовниците, съобщи неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека, цитирана от Ройтерс.

Отново започнаха тежки сражения, включително артилерийски обстрел и стрелба с огнестрелни оръжия, ден след обявяването на примирието. Най-малко седем цивилни са загинали днес при бунтовнически обстрел срещу два квартала под контрола на режима, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес.

Изпълнението на споразумението, предвиждащо извеждане на цивилните и бунтовниците от Алепо, бе преустановено след възражения от страна на сирийския режим, казаха пред АФП представител на бунтовниците и източник, близък до властите.

Според бунтовниците режимът и съюзникът му Иран са наложили нови условия в споразумението. Те искали да обвържат прекратяването на огъня с други въпроси като обсадата от бунтовници на селата Фуа и Кефрая в северозападната провинция Идлиб.

Близкият до правителството източник от своя страна изтъкна като причина завишения брой хора, които трябва да бъдат евакуирани от Алепо. Режимът иска освен това да се увери, че нито един негов привърженик или войник в града няма да остане в бунтовнически плен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във