Банкеръ Daily

Свят

Отново избраха Магдалена Андерсон за премиер на Швеция

Парламентарното мнозинство отново утвърди новия лидер на Социал-демократическата рабоческа партия на Швеция (СДРПШ) Магдалена Андерсон за министър-председател на Кралството. Тя бе посочена за премиер за втори път в рамките на по-малко от седмица.

Против кандидатурата й гласуваха 173  депутати. "Тъй като по-малко от половината от членовете на парламента са гласували против, Магдалена Андерсон е избрана за министър-председател", е съобщил председателят на парламента Андреас Норлен.

На 24 ноември тази година само няколко часа след като  утвърдиха Андерсон начело на партията на  социал-демократите и на кабинета, след оставката на заемащия поста от 2014 г. Стефан Льовен, тя беше принудена да подаде оставка заради разпада на управляващата коалиция.

Тогава Андерсон /на 54 години/ стана първата в историята на Швеция жена – министър-председател.

Нестабилно мнозинство

Турбулентността се настани  в политиката на кралството след изборите през септември 2018 година. Тогава нито една от партиите не събра мнозинство, и, нещо повече, значителен процент получи дясното движение "Шведски демократи" (ШД). В неговата програма влиза отказ от готовността на страната да приема мигранти, а също така и смяна на фокуса на политиката от защита на екологията към защита на благосъстоянието на шведските поданици.

Рязката дясна риторика уплаши всички традиционни партии, и от сътрудничество с "Шведски демократи" се отказаха всички представени в Риксдага политически сили. Това предизвика поредица от правителствени кризи: липсата на стабилно мнозинство не позволяваше да се сформира силна управляваща коалиция, която би могла да разчита на поддръжката на депутатите. Правителство на малцинството тогава съставиха СДРПШ и Партията за опазване на околната среда (ПООС).

В резултат, в момента в 349-местния Риксдаг депутатите от поддържащите правителството група партии са 175, а на дясната опозиция - 174. При това положение за приемането на решения важен е вече всеки глас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във