Банкеръ Daily

Свят

Отношенията ни с Китай са по-добри от когато и да било, заяви Тръмп

Американско-китайските отношения са по-добри от всякога, но въпросите за търговията и търговския дефицит между двете държави може да попречат на това, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС и БТА.

"Не мисля, че някога сме имали по-добри отношения с Китай, отколкото сега. Единственото, което може да попречи на това, е търговията. Защото тя е толкова едностранна, и тези хора, които са били тук на тази длъжност и толкова години са стояли на това място, никога не е трябвало да допускат това", каза Тръмп. "Това е много несправедливо към САЩ и към работната сила на САЩ."

Според американския президент ситуацията с търговския дефицит между САЩ и Китай с годините само ще се влошава, но сегашното правителство възнамерява "да поправи това". "Това може да е единственото нещо, което да се окаже на пътя на дълготрайните и прекрасни отношения, защото разполагаме с всички предпоставки за приятелство", каза Тръмп.

Той нееднократно е казвал, че най-същественият проблем в двустранните отношения с Китай е постоянно растящият търговски дефицит, който миналата година надхвърли 500 милиарда долара. Тръмп смята тази ситуация за недопустима и според него Китай е получил колосални възможности за икономически растеж благодарение на това, че предишните американски правителства са позволили Пекин да бъде приет в Световната търговска организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във