Банкеръ Daily

Йенс Столтенберг:

Отношенията НАТО - Русия са в най-ниска точка от Студената война

Отношенията с Русия са в най-ниската си точка от края на Студената война. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след съвместно заседание на посланиците на страните от пакта и националните съветници по сигурността.

Решението на НАТО да отнеме акредитацията на осем служители на руската делегация към алианса не е свързано с отделно събитие, поясни той.

Столтенберг даде този отговор, попитан дали решението има връзка с разкритията за дейността на руското военно разузнаване ГРУ в страни от НАТО. Решението се основава на разузнавателни данни, поясни Столтенберг.

По неговите думи руснаците, чиито акредитации са били отнети, са извършвали дейност в разрез с правилата да бъдат акредитирани към алианса. Те бяха необявени служители на руското разузнаване, добави той. Генералният секретар допълни, че от известно време се наблюдава зачестяване на руските зловредни дейности и е необходимо противодействие.

Отправили сме покана за заседание на Съвета НАТО - Русия, но няма положителен отговор от Москва, посочи Столтенберг.

Той съобщи, че на днешното заседание е бил обсъден спорът между САЩ и Франция по повод сделката за подводниците за Австралия. По неговите думи различия между съюзниците винаги са възможни, но двустранните спорове не трябва да пречат на общата работа. Това решение (да не се купят подводници от Франция, а от САЩ - бел. кор.) не е насочено срещу Европа и не трябва да допускаме да накърнява евроатлантическите интереси, заяви Столтенберг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във