Банкеръ Daily

Хърватският президент:

Отношенията на сърби и хървати са ключови за региона

Хърватският президент Зоран Миланович заяви днес в Книн на честването на 25 години от операция "Буря", с която Хърватия си върне територии, отцепени от хърватските сърби, че отношенията между сърби и хървати в тази част на Европа са ключови, предаде Танюг.

В своята реч той каза, че от самото начало, преди повече от 100 години, тези отношения са били помрачени, имало е конфликти, кръвопролития, войни, гражданска война, агресия.

"Все не можем да влезем във фаза на отношенията, в която ще преобладава уважението, като че ли сме обладани от последиците на агресията", каза президентът.

Миланович увери, че Хърватия има добра воля и вяра и желае да сътрудничи, да работи, иска хърватите, които имат бизнес в Сърбия, да бъдат третирани безпристрастно, когато имат проблеми пред съда, както и сърбите, работещи в Хърватия.

Хърватският президент подчерта, че е време отношенията между двата народа да навлязат в нова парадигма, тъй като са важни за региона. Той обеща като държавен глава да даде всичко от себе си за подобряването на отношенията, и отбеляза, че премиерът и председателят на парламента имат същите намерения.

Миланович говори и за военните престъпления, като посочи, че е имало грешки, които са навредили не само на хората, но и на държавата.
"Всичко е последица от грешките, които сме направили с действието или бездействието си след победата. Поуката за нас в чисто човешки смисъл е, че трябва да внимаваме във всеки момент", каза Миланович.

Операция "Буря" бе предприета през август 1995 г. С тази операция армията на Хърватия успя да си върне териториите, в които на 19 декември 1991 г. хърватските сърби провъзгласиха своя държава - Република Сръбска Краина. В Хърватия 5 август се чества като Ден на победата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във