Банкеръ Daily

Свят

Отношенията между Китай и страните от Централна и Източна Европа навлизат в нов етап

Форматът „17+1" е трансконтинентална платформа за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Азия и е базиран на общите интереси на съответните страни. През изминалите 8 години вече е изграден механизъм за сътрудничество в 20 сектора и е постигнат голям успех, каза вчера министърът на външните работи на Китай Уан И в Любляна на съвместна пресконференция с вицепремиера на Словения, съобщи  China Radio International.

Форматът „17+1" е важна съставна част от сътрудничеството между Китай и Европа като цяло и е базирано на общата воля на Китай и страните от ЦИЕ, той не цели разединяване на Стария континент. То е от полза за развитието на страните от ЦИЕ и ще допринесе за европейската интеграция. Механизмът отстоява концепцията за отвореност, прозрачност и инклузивност, общопризнатите международни правила, пазарните и европейските стандарти и зачита консенсуса на страните в неговите рамки, каза той.

Сътрудничеството в рамките на „17+1" към момента навлиза в нов етап. Китай се надява в бъдеще механизмът да се интегрира с инициативата „Един пояс, един път", стратегията на ЕС за евразийските взаимовръзки, инициативата „Три морета" и със стратегиите за развитие на страните от Централна и Източна Европа, подчерта още Уан И.

Facebook logo
Бъдете с нас и във