Банкеръ Daily

Свят

Отношенията между ЕС и Турция са на историческо дъно

Представителите на ЕП се притесняват, че управляващите в Анкара  злоупотребяват с антитерористичните  мерки в Турция, за да си разчистят сметките със свои опоненти.

В доклад, приет в четвъртък, евродепутатите призовават Турция да демонстрира искреността на своя ангажимент за по-тесни отношения с Европейския съюз. Въпреки факта, че Турция е страна кандидатка за членство в ЕС, през последните години правителството на президента Ердоган се дистанцира умишлено и все повече от европейските ценности и стандарти, предупреждават евродепутатите в доклада на комисията по външни работи.

В допълнение към това, казват те, силните и понякога провокативни изявления срещу ЕС и неговите държави-членки и враждебната  външна политика на Анкара, особено по отношение на Гърция и Кипър, доведоха отношенията между ЕС и Турция до историческо дъно. 

Отстъпване на върховенството на закона и основните права

Депутатите подчертават, че липсата на политическа воля на Турция за провеждане на реформите, приети в процеса за присъединяване, и неспособността й да отговори на сериозните опасения на ЕС за върховенството на закона и основните права, са се отразили негативно на отношенията. 

Те призовават Турция да демонстрира искреността на своя ангажимент за по-тесни отношения с ЕС. Ако настоящата отрицателна тенденция не бъде спешно и последователно обърната, Европейската комисия трябва да препоръча официално преустановяване на преговорите за присъединяване, настояват евродепутатите.

Представителите на ЕП се притесняват, че управляващите в Анкара  злоупотребяват с антитерористичните  мерки в Турция, за да си разчистят сметките със свои опоненти. Затова се стигна до продължаващото масово затваряне на хора, включително журналисти, защитници на правата на човека и политически противници.

Въпреки мащабните на политическите репресии, подчертават евродепутатите от външната комисия, в Турция съществува активно и ангажирано гражданско общество. Затова те настояват Комисията да продължи да подкрепя финансово турските организации на гражданското общество.

Призив за непрекъсната подкрепа за сирийските бежанци

Депутатите  признават продължаващите дипломатически усилия на ЕС за истински и ефективен диалог с Турция като ключов партньор за стабилността на региона и на Европа.

Докладът също така припомня, че Турция е играла и все още играе важна роля, като е приела почти 4 милиона бежанци, от които приблизително 3,6 милиона са сирийци. Предизвикателствата при справянето с тази криза са се увеличили поради пандемията от COVID-19, смятат представителите на ЕП. Те приветстваха тези усилия и насърчиха ЕС да продължи да оказва необходимата подкрепа на сирийските бежанци и приемащите ги общности в Турция.

Докладчикът Начо Санчес Амор (Социалисти и Демократи, Испания) каза: "Този ​​доклад е може би най-твърдият досега в критиките си към ситуацията в Турция. Той отразява всичко, което за съжаление се е случило в страната през последните две години, по-специално в областта на правата на човека и върховенството на закона, които остават основната грижа на Европейския парламент. Надяваме се, че Турция окончателно ще промени курса си и ще прояви добра воля в конкретни действия"

Докладът на комисията по външните работи ще бъде представен в пленарна зала, за да бъде гласуван.  След приемането му, той стане официалната позиция на Парламента за  отношенията на ЕС с Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във