Банкеръ Weekly

Свят

Отношенията ЕС-САЩ са в будна кома

Няма изгледи за промяна, ако спечели Байдън

Американският президент Доналд Тръмп, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон в Париж, 11 ноември 2018 година.
S 250 045c7763 e910 41b8 9c53 430922740442

Четирите години управление на Доналд Тръмп доведоха отношенията между Европейския съюз и Съединените щати до състояние на будна кома. Дипломатическите и търговски контакти следват ритъма на променливите настроения на американския президент, а Брюксел вече се измори да търси подход към ексцентричния лидер.

Тръмп открито се подиграва с европейската претенция за върховенство на ценностите, защото е убеден, че с тях няма да спечели втори мандат. Неотдавна заяви, че стремежът му е американците да го харесват, а всичко останало е на втори план. Той предупреди Европа, че ако на 3 ноември спечели Джо Байдън, това няма да е от голяма полза за ЕС. Според Тръмп опонентът му няма особени качества, нито добри намерения, освен това "ще отмени Коледа и ще съсипе цените на петрола”.

Американският президент

не държи да го харесват в чужбина.

Още в началото на мандата си той се отказа от търговското споразумение с редица азиатски държави, известно като "Тихоокеанско сътрудничество". След това САЩ се оттеглиха от редица други международни споразумения и конвенции като Съвета по човешките права към ООН и Парижкото споразумение за климата. После дойде ред на ядреното споразумение с Иран, налагането на мита на Евросъюза върху стоманата и алуминия и споровете със Световната търговска организация.

Според Доналд Тръмп ООН трябва спешно да се реформира, защото в този си вид не върши работа, а страните от НАТО следва да правят по-големи вноски в общия бюджет, защото Америка не е длъжна да ги издържа. Хиляди американски войници бяха изтеглени от Германия, защото Берлин не давал достатъчно пари за отбрана.

Отношението на Тръмп към евроинституциите е меко казано снизходително. Но и за Брюксел той не е предпочитан партньор. Отказът на Вашингтон от ключови споразумения накара Европейския съюз да пренасочи интересите си към други ключови партньори. 

Неотдавнашни проучвания на изследователския център Pew установиха, че имиджът на Америка сред европейците се е сринал до рекордно ниски нива, като например само 26 процента от германците имат благосклонно отношение към нея.

"Трансатлантическите отношения на практика са на животоподдържащи системи", коментира Суда Дейвид-Уилп, старши сътрудник в Германския фонд "Маршал", чието седалище е в Съединените щати.

Германия, която е ротационен председател на общността, е редовна мишена на гнева на Тръмп. По-меко е отношението му към Франция, след като президентът Еманюел Макрон го посрещна в Париж с военен парад и ослепителна вечеря на Айфеловата кула.

След като загуби доверието на богатите страни от общността егоцентричният Тръмп си

намери други приятели на континента.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който споделя неговите антиимигрантски настроения, открито го подкрепя за преизбиране. Полша също е верен съюзник на САЩ. Вашингтон и Варшава подписаха 30-годишно междуправителствено споразумение за бъдещо сътрудничество в развитието на гражданската ядрена енергетика.

“Ядрената енергия ще осигури чисти и надеждни доставки на електроенергия за жителите на Полша и ще бъде част от диверсификацията на енергийния микс“, каза по този повод държавният секретар Майк Помпео.

Съединените щати участваха активно и в инициативата „Три морета“. В началото на седмицата лидерите на Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения проведоха виртуална среща. Американският представител заяви, че Америка държи да инвестира в региона, най-вече в енергийната сигурност и свързаност в инфраструктурата. Американската делегация обяви инвестиция от 300 милиона долара чрез Американската корпорация за финансиране на развитието във Фонда “Три морета”. Тя трябва да се осъществи през декември.

По време на последните си посещения в Чехия, Словения, Австрия и Полша, Майк Помпео обобщи целите на Вашингтон: “Имаме възможността да запазим държавите в Европа силни, свободни и обвързани със САЩ, точно както моята страна иска”.

Ако Байдън спечели,

ситуацията няма да се промени особено, смятат анализатори. Причината е, че вече са нанесени огромни щети, които освен икономически, са и морални. Освен това опонентът на Доналд Тръмп не изглежда особено активен по международните въпроси.

Демократите обещават, че при победа бившият вицепрезидент ще направи пътуване до Европа още в началото на мандата си. Освен това щял да присъедини отново САЩ към пакта за климата и да поднови ядрените преговори с Иран. Това ще върне отчасти доверието на Брюксел, обаче е в сферата на вероятностите.

Подобно на Тръмп, Байдън ще се опита да спре изграждането на газопровода "Северен поток 2“, който е неизгоден за САЩ. Той ще продължи да иска от германците да повишават разходите в бюджета си за отбрана, ще настоява държавите от общността да купуват американска военна техника и ще очаква от Европа подкрепа в геополитическия сблъсък с Китай. Все пак демократът не може да надскочи рамката на установената от страната му политика. 

Байдън обеща да възроди търговията със селскостопански стоки с ЕС. Само че и това едва ли ще се случи заради нарастващите дисбаланси в търговията с тази продукция. Законите в Съединените щати ограничават продажбата на  стоки от райони, които са много конкурентни. Така че е много възможно Брюксел да си остане само с очакванията. 

При все това мнозинството от западноевропейците предпочитат Джо Байдън да спечели президентските избори, според скорошно проучване на YouGov. 

 Колкото до Тръмп, той изглежда

разчита на пасивността на евроинституциите.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон обяви през седмицата, че ЕС не бива да въвежда визи за Съединените щати като отговор на все още съществуващия визов режим за България, Румъния, Хърватия и Кипър. 

"Временното замразяване на безвизовия режим за американски граждани би било контрапродуктивно. Това ще подкопае постигнатия напредък в работата ни до този момент. Ако направим това, Съединените щати неминуемо ще наложат визи за всички европейски граждани. Това е точно обратното на онова, което се опитваме да постигнем. Ще бъде трудно да обясним на гражданите на ЕС как това ще бъде в техен интерес, особено след като дипломатическите действия доведоха до положителен резултат", обясни еврокомисарката. 

Европейският парламент възрази чрез резолюция, че все още не всички граждани на Европейския съюз са допускани в Съединените щати без визи. Такава резолюция беше приета преди 3 години, но развитие по въпроса няма.

Затова може би Доналд Тръмп не се притеснява от реакциите на Брюксел.

 

Станимир Вълков

Facebook logo
Бъдете с нас и във