Банкеръ Daily

Заради Омикрон:

Отложиха Световния икономически форум в Давос

Световният икономически форум в Давос е отложен заради разпространението на Омикрон, съобщиха организаторите му. Очакванията са срещата на световните лидери, бизнеса и най-изтъкнатите икономически експерти да се проведе през лятото на 2022-а, а не през януари. Последното съвещание в Давос през януари 2020-а съвпадна с момента, в който световните лидери и бизнесът осъзнаха, че COVID-19 може да се превърне в сериозно предизвикателство, надхвърлящо пределите на Китай. Заразата наложи и принудителни промени на плановете на организаторите на събитието. 

Световният икономически форум (World Economic Forum, WEF) е международна неправителствена организация с централен офис в Женева.

Създадена през 1971 г. от професора по икономика от Женевския университет Клаус Шваб, организацията е най-популярна със свикваните ежегодно в Давос (планинския курорт в Граубюнден, Алпите) срещи на световни икономически и политически лидери, интелектуалци и журналисти. Традиционно се провежда в края на януари – началото на февруари. На форума се обсъждат най-важните световни теми. 

Началото на организацията е поставено през януари 1971 година.  Първоначалното наименование на организацията е Европейски мениджърски форум. През 1987 г. името е сменено на Световен икономически форум и обсегът му е разширен към осигуряване на платформа за разрешаване на международни конфликти.

По инициатива на Клаус Шваб през 1971 г. в Давос се събират някои от водещите бизнес лидери от Западна Европа на първия Европейски мениджърски симпозиум, който се провежда в Конгресния център в Давос под патронажа на Европейската комисия и европейски индустриални организации. Идеята е пред европейските фирми да се представят новите мениджърски практики, прилагащи се успешно по онова време в САЩ, и така чрез внедряването на нови управленски подходи „европейският бизнес да се изправи пред предизвикателствата на международния пазар“, както самият Шваб изтъква. А също така да се повиши конкурентоспособността на европейските предприятия и като цяло на европейската икономика, за да може тя успешно да се съревновава с американските и световни конкуренти в периода на следвоенната икономическа доминация на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във