Банкеръ Daily

Свят

Отложиха преговорите по Трансатлантическото споразумение

Преговорите между Европейския съюз и САЩ за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) бяха отложени за февруари 2015 г.  Осмият кръг от преговори трябваше да се проведе тази седмица в Брюксел, но беше отложен, за да се предостави време на новия състав на Европейската комисия да се запознае с темата.

Брюксел отказа да коментира евентуалния срок за приключване на преговорите. "Процесът на преговори продължава активно и е твърде рано да се говори за времето на приключване", съобщават от ЕК.

Първоначално договорът за свободна търговия трябваше да бъде факт преди края на 2014 г., но на срещата на върха през юни беше решено сключването му да бъде отложено за 2015 г., а е много вероятно това да стане чак през 2016 г.

Между САЩ и ЕС остават много проблемни въпроси, като различните регулации в основни области, сред които зашитата на правата и здравето на потребителите, защитата на търговските марки, както и очакваните негативни ефекти, които ще има споразумението върху отделни сектори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във