Банкеръ Daily

Свят

Отложиха избирането на Пучдемон за каталунски премиер

Каталунският парламент

Председателят на каталунския парламент Роже Торен отложи предвиденото за днес гласуване на кандидатурата на Карлес Пучдемон за премиер на испанската област, предаде Ройтерс.

В същото време Торен даде да се разбере, че няма да предлага друг кандидат за поста. 

"Днешното заседание (на каталунския регионален парламент) бе отложено, но не и отменено", подчерта неговият председател.

Торен определи Пучдемон като единствения жизнеспособен кандидат. Той обеща да гарантира неговия имунитет и този на всички каталунски депутати.

Заседанието ще се състои, когато централните испански власти гарантират, че няма да се намесят в избирането на новия каталунски премиер, уточни председателят на регионалния парламент, цитиран от Асошиейтед прес.

По-рано днес испанският премиер Мариано Рахой предупреди Торен за рисковете от провеждане на заседанието на каталунския парламент, което бе забранено от Конституционния съд, предаде Франс прес.

Рахой повтори позицията си, че Пучдемон не може да бъде кандидат за премиер на Каталуния, докато живее в самоналожено изгнание в Брюксел.

Испанското правосъдие издаде заповед за арест срещу каталунския сепаратистки лидер заради незаконното обявяване на североизточната област за независима държава през октомври. В края на същия месец Пучдемон избяга в Белгия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във