Банкеръ Daily

Свят

Отлагат визитата на Тръмп на Острова за догодина

Американският президент Доналд Тръмп вероятно ще посети Великобритания следващата година, съобщават британските медии, цитирани от БНР. Държавното посещение на Тръмп беше планирано за този месец, но е отложено заради разклатените позиции на премиера Тереза Мей и страховете от масови протести срещу американския държавен глава.

Според наличната информация Белият дом и Даунинг стрийт обсъждат варианти за посещението. Доналд Тръмп прие поканата на кралицата за държавно посещение, отправено от Тереза Мей по време на визитата й във Вашингтон през януари. Вълната от протести срещу държавното посещение на американския президент обаче го накара да промени мнението си. По време на срещата на Г-20 в Хамбург Тръмп заяви, че не би желал да идва в Обединеното кралство, ако не се радва на подкрепата на британското обществено мнение.

През май два милиона души подписаха само една от многото петиции с призиви Тръмп да не бъде канен на държавно посещение. Лидерите на опозицията призоваха за отмяна на посещението.

Всичко това става в деликатен момент за премиера Тереза Мей, която се опитва да остане на власт като промени управленския си стил, допускайки обсъждане на важни въпроси с опозицията. Подробностите от тези нейни планове ще станат известни днес по-късно. Усилено обаче се говори за заговор в нейната партия тя да бъде свалена от поста заради силно спадащата й популярност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във