Банкеръ Daily

Свят

Отлага се одобрението на "Спутник V" от ЕС

Одобрението от Европейския съюз на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" ще бъде отложено, тъй като срокът за подаване на данни до 10 юни е пропуснат, заявиха пред Ройтерс два европейски източника, запознати с въпроса.

Един от източниците, германски държавен служител, заяви, че ако на европейския надзорен орган по лекарствата не се предоставят необходимите данни за клинични изпитания, всяко едно решение за предоставяне на зелена светлина за ваксината "Спутник V" в рамките на ЕС ще бъде отложено поне до септември. "Одобрението на "Спутник V" вероятно ще бъде отложено до септември, а може би дори до края на годината", посочи едни от официалните източници на Ройтерс, говорейки при условие за анонимност, предаде БНР.

Преди това се очакваше Европейската агенция по лекарствата (EMA) да приключи прегледа на руската ваксина и да издаде решение през май или юни за нейното прилагане в ЕС.

Втори източник на Ройтерс пък заяви, че граничната дата 10 юни не е спазена и че EMA е предоставила на разработчика на ваксината, руския институт "Гамалея", още една седмица да подаде необходимите данни.

Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който пуска на пазара ваксината, пък заяви, че прегледът на "Спутник V" от EMA е в ход. "Цялата информация за клиничните изпитвания на ваксината "Спутник V" е предоставена и прегледът на GCP (Обща клинична практика) е завършен с положителна обратна връзка от Европейската агенция по лекарствата“, посочват от RDIF. "Докато ЕМА трябва да вземе решение за времето на процедурата за одобрение, екипът на "Спутник V" очаква одобрението на ваксината през следващите два месеца", добави Фондът за директни инвестиции.

Агенция Ройтерс също така съобщава, че на този етап няма коментари на днешната информация от страна на Европейския лекарствен регулатор.

Преди време правителството на германския канцлер Ангела Меркел проведе преговори за закупуване на ваксината "Спутник V", но обяви, че покупките ще зависят от решението за одобрение на руската ваксина от EMA. Разочаровани от бавна имунизационна кампания, някои регионални германски провинции, включително Бавария, проявиха по-рано тази година интерес към поръчки за "Спутник V", но оттогава ваксинацията в страната набра скорост.

Словакия пък стана втората страна на ЕС след Унгария, която започна да ваксинира от този месец населението със "Спутник V" въпреки липсата на одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Като „драматична“ определи междувременно кметът на Москва Сергей Собянин ситуацията със заразата от Covid-19 в руската столица.

В момента повече от 12 000 заразени са хоспитализирани. По заболеваемост сме на нивата от миналогодишните пикове, пише кметът в блога си.

Собянин е разпоредил задължителна ваксинация на служителите в сектора на услугите.

В Москва са въведени нови ограничения заради резкия ръст на заболеваемостта от коронавирус. Дните от 15 до 19 юни до са обявени за неработни.

Затворени бяха зоопарковете, заведенията за обществено хранене в търговските центрове и детските площадки.

Ресторантите и баровете не работят от 23:00 до 6:00 сутринта. 30% от персонала на фирмите премина към дистанционна работа.

В Covid отделенията бяха разкрити и допълнителни легла. Към съществуващите в столицата 14 000 места за болни от коронавирус ще бъдат добавени още 2000 и ще бъдат отворени нови центрове на компютърна томография.

Засилва се контролът върху носенето на защитни маски и спазването на социална дистанция на обществените места. Кметът на Москва Сергей Собянин призова хората да се възползват от правото си на безплатна имунизация.

През последното денонощие в столицата бяха отчетени 6800 нови случая на Covid-19. Смъртните случаи са 71. 

Над 1,8 млн. души са си поставили ваксина срещу Covid-19 в Москва от началото на кампанията по имунизиране.

Междувременно главният санитарен лекар на Москва Елена Андреева нареди задължителна ваксинация на 60% от работещите московчани. Впоследствие бе уточнено, че става въпрос за ваксинация на служителите в сферата на търговията и услугите. 

В постановлението на столичния главен санитарен инспектор се посочва, че на задължителна имунизация подлежат 60% от работещите в сферата на услугите, като до 15 юли трябва да им бъде поставена първата доза от ваксината срещу Covid 19, а до 15 август – втората.

Андреева аргументира решението с неблагоприятната епидемична обстановка в мегаполиса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във