Банкеръ Daily

Свят

Откривателите на хепатит С получават тазгодишната Нобелова награда за медицина

Американецът Харви Олтър, британецът Майкъл Хоутън и американецът Чарлз Райс спечелиха Нобелова награда за медицина за откриването на вируса на хепатит С.

Нобеловият комитет определи работата на тримата удостоени учени като "забележително постижение" и отбеляза, че те са дали съществен принос в борбата с хепатита.

Какво е хепатит С?

Хепатит C e социално значимо заболяване. То е изключително опасно и може сериозно да застраши здравето. Нарича се още „тихият убиец", тъй като хората могат години наред да живеят с диагнозата, без да знаят че са инфектирани и заразни. Патогенът нерядко причинява рак на черния дроб и често стои зад необходимостта от чернодробна трансплантация.

Според данни на Световната здравна организация от коварната инфекция годишно се заразяват 70 милиона души в света и тя отнема живота на 400 хиляди.

Ако 6 месеца след заразяване пациентът има отрицателен PCR RNA тест, това означава, че благодарение на имунната си система е оздравял. Това се случва при около 10-15% от болните. Появилите се антитела в кръвта не са протективни и обикновено остават до живот.

Лауреатите тази година ще получат по-големи парични премии.

За всяка награда са предвидени 10 милиона крони (1,1 милиона долара), в сравнение с 9 милиона крони дадени през предишните години. 

За съжаление, през декември тази година няма да можем да гледаме връчването на Нобеловите награди в концертната зала на Стокхолм, както обикновено. Причината за това е пандемията от коронавирус. Носителите на тазгодишните награди ще получат медалите и дипломите в собствената си страна, а церемонията ще се проведе онлайн.

През следващите дни ще бъдат обявени наградите за физика, химия, литература. Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в петък, 9 октомври, в Осло. Отличието за икономиката, което не е сред оригиналните награди ще бъде връчено на 12 октомври.

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във