Банкеръ Daily

Свят

Откриват площад "Борис Немцов" във Вашингтон

Във Вашингтон скоро ще се появи улица на името на убития руски политик Борис Немцов. Тази седмица градската управа на американската столица одобри на първо четене законопроект за преименуване на участък от Уисконсин авеню като Boris Nemtsov Plaza. Мястото се намира точно пред сградата на руското посолство. 

В отделно решение се призовава за ускорено приемане на решението, така че новото име на площада да влезе в сила на 27 февруари, когато се навършват три години от гибелта на Немцов, убит в центъра на Москва. Тогава ще има тържествена церемония на Boris Nemtsov Plaza - първото в света официално увековечаване на паметта му, коментира в блога си Владимир Кара-Мурза, председател на фонда "Борис Немцов".

Въпреки че през ноември 2016 г. Градската дума в Нижни Новгород е взела решение да сложи паметна плоча на сградата, където е живял първият губернатор на областта  - Борис Немцов, до ден днешен решението не е изпълнено. Според Кара-Мурза причината е в това, че властта воюва с Немцов, макар и мъртъв. Това, според него, е причината да се премахват мемориалните знаци от домовете в Москва и Ярославл, където е живял, и на официално ниво се блокират всички инициативи, свързани с паметта на Немцов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във