Банкеръ Daily

Свят

Откриха златно съкровище на австрийската Партия на свободата

Къщата, в която е открито златото

Австрийската прокуратура, която разследва бивши политици от националистическата Партия на свободата, откри златни кюлчета, скрити в тайник в малка алпийска къща за гости, съобщи "Блумбърг". От партията твърдят, че са купили златото веднага след избухването на финансовата криза през 2008 година.

Прокуратурата и полицията са извършили обиск в тиролската къща за гости "Енциан" ("Тинтява") през август като част от разследването по подозрения в корупция срещу бившия вицеканцлер и председател на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, съобщава списанието Profil, позовавайки се на данни от прокуратурата.

"Сигурно би било по-добре да инвестираме в спестовни сметки във фалиращи банки или в обезценяващи се гръцки държавни облигации", коментира саркастично в Туитър генералният секретар на Партията на свободата Кристиан Хафенекер в отговор на разкритията на Profil. Виенската група на партията решила да купи златото през 2008 г. с "финансовите си запаси", уточнява Хафенекер.

Когато скривалището било открито, управителят на къщата за гости казал на разследващите, че не знае кода за отварянето му, и ги помолил да изчакат, докато представители на партията пристигнат от Виена, на шест часа път от отдалеченото селце. Когато те пристигнали и отворили скривалището, се оказало, че в него има три метални сейфа, подпечатани от понастоящем починал нотариус.

Партийните представители предложили на представителите на прокуратурата да ги запознаят с редактирана версия на нотариалния документ, описващ съдържанието на сейфовете, вместо да ги отварят. Според документа те съдържали 500-грамови златни кюлчета, всяко на стойност около 24 000 долара по сегашни цени.

Броят на кюлчетата в сейфовете и серийните им номера са изтрити. Ако се съди по изтритото пространство, вероятно са били много, твърди Profil. Партията на свободата не е пожелала да обясни произхода на кюлчетата.

Хайнц-Кристиан Щрахе е обвинен, че е предлагал законодателни промени, облагодетелстващи австрийската фирма за хазарт Novomatic AG, срещу нейната подкрепа за назначаването на представител на Партита на свободата в Casinos Austria AG, оператор на лотарията и казината в Австрия, в който дялове имат австрийското правителство и Novomatic. Щрахе и Novomatic отхвърлят обвиненията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във