Банкеръ Daily

Свят

Откриха новото ултрамодерно летище на Пекин

Президентът на Китай Си Дзинпин откри новото летище на Пекин - ултрамодерна инфраструктура във формата на морска звезда, предаде Франс прес. Това се случва само няколко дни преди честванията на 70-та годишнина на комунистическия режим.

Международното летище в Дасин, разположено на 46 километра южно от центъра на столицата, ще функционира с пълен капацитет през 2025 година със 72 милиона пътници годишно. Това ще бъде световен рекорд за един терминал , според създателите му.

Точно преди националния празник на 1 октомври, откриването на новото летище се вписва в правата линия на "китайската мечта", която Си Дзинпин предлага на сънародниците си.
Новото летище ще намали пътникопотока на сегашното международно летище на Пекин - столица, чиито три терминала са разположени североизточно от разпръснатата във всички посоки метрополия.

Тази инфраструктура, нареждаща се на второ място в световната класация след летището в Атланта в САЩ, вече почти е запълнила капацитета си с малко над 100 милиона пътници годишно.

С повишаването на жизненото равнище и апетита на китайците за пътувания въздушният транспорт в азиатската страна е в разцвет. Според Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) в средата на 2020 година Китай ще надмине САЩ и ще стане водещият въздушен пазар в света.

При тези условия се очаква столицата да приеме 170 милиона пътници през 2025 година. Те ще бъдат разпределени между двете летища. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във