Банкеръ Daily

Свят

Откриха нов газопровод, свързващ Полша и Словакия

Матеуш Моравецки и Едуард Хегер

Премиерите на Полша и Словакия откриха днес в местността Страхочина нов газопровод, свързващ двете страни.  Общата дължина на съоръжението е над 165 километра, от които 61,3 километра са на полска територия и 106 километра - на словашка. Строежът му е започнал през 2019 година.

Интерконекторът между Полша и Словакия е двупосочен газопровод с високо налягане, който свързва газовия възел от полската национална система в Страхочина със словашкия възел "Велке Капушани" на границата с Украйна. Там минава и газопроводът "Братство" - едно от трасетата за износ на руски газ към Запада през Украйна. 

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че газопроводът между Полша и Словакия е доказателство, че връзките север - юг могат да укрепят сигурността между двете страни. 

"Този газопровод е и голяма инвестиция на инициативата "Три морета", която по този начин осигурява безопасността си", добави той.

Моравецки благодари на словашкия си колега Едуард Хегер за личната му ангажираност за изграждане на сигурност, основаваща се на системата север - юг.

"Не сгрешихме относно намеренията на Русия. Предупредихме Германия за големите опасности на руското газово изнудване, с което се сблъскваме днес. Осъществихме конкретни действия срещу руските заплахи", подчерта полският премиер.

Говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер заяви днес, че новият газопровод е важен елемент от коридора север - юг и една от ключовите енергийни инвестиции в региона, която ще укрепи суровинната безопасност на Полша и Словакия. 

Газопроводът ще позволи преноса на 5,7 милиарда кубични метра газ към Полша и 4,7 милиарда кубични метра към Словакия, отбеляза Пьотър Мюлер.

Според ЕК проектът е получил европейско финансиране в размер на над 100 милиона евро (40 на сто от инвестиционните разходи).

Facebook logo
Бъдете с нас и във