Банкеръ Daily

Свят

Откриха клетка на "Ислямска държава" в Сибир

Мястото на атаката в Сургут

Руското федерално следствие смята да съобщи, че в сибирския град Сургут е открита клетка на терористичната организация "Ислямска държава", твърди източник на вестник "Новая газета".

По данни на руското опозиционно издание клетката е включвала най-малко петима души, включително 19-годишния Артур Гаджиев. След опит да подпали местен мол на 19 август той рани с нож 7 минувачи в центъра на града и бе убит от полицията. Същия ден отговорност за инцидента пое "Ислямска държава", напомня вестникът.

Според руската служба за финансов мониторинг в момента се издирват 7 души от Сургут, заминали да воюват в Сирия, а за международно издирване са обявени общо към 50 жители на Хантимансийския автономен окръг в Сибир, заподозрени в тероризъм.

В материала се цитира изследване на Московския център "Карнеги", според което броят на мюсюлманите в Уралския федерален окръг на Русия, включващ Хантимансийския, е нараснал през последния четвърт век с близо 100 000.

По различни оценки мюсюлманската общност в Сургут достига днес близо 10 на сто от населението - около 45 000 души. През последното десетилетие на миналия век и първото на този заедно с мигрантите от Кавказ в региона прониква новата "близкоизточна" ислямска идеология, която започва да изтласква традиционния за тези места суфистки ислям, посочва "Новая газета".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във