Банкеръ Daily

Свят

Откриха и трите черни кутии на руския самолет

Трите черни кутии на катастрофиралия руски самолет Ту-154 са били открити при спасителната операция в Черно море край Сочи, съобщиха руски новинарски агенции, цитирани от Ройтерс.

Досега руското военно министерство, на което принадлежи разбилия се самолет, е потвърдило за намирането само на едната кутия, записваща параметрите на полета. Тя вече е предадена за дешифриране в научноизследователски институт на министерството. Според агенция Интерфакс, която цитира източник от оперативния щаб на мястото на катастрофата, спасителите са започнали изваждането от морското дъно на другите две кутии, разположени в задната част на самолета.

Самолетът падна в акваторията на Черно море на няколко километра от брега край Сочи. Загинаха всичките 92-ма души на борда.

Ройтерс отбелязва, че според руските следователи самолетът е имал проблем със задкрилките на самолета, които регулират подемната му сила. Неназован източник от разследването, цитиран от Интерфакс, казал, че според предварителния анализ на данните от параметричната черна кутия задкрилките на двете крила отказали и не работели в синхрон. Това попречило на самолета на развие достатъчна скорост и подемна сила и той паднал в морето, разбивайки се при сблъсъка с водата.

В онлайн медията Лайф.ру бе публикуван разговор, за който се твърди, че е от пилотската кабина на самолета. Единият пилот вика на другия, че има проблем със задкрилките, а след това се чува вик: "Командире, падаме!". Достоверността на тази информация не може да бъде проверена, отбелязва Асошиейтед прес, но добавя, че се смята, че порталът има добри връзки в службите за сигурност.

Ако тази версия се потвърди, този технически проблем ще постави въпроса за бъдещето на оставащите в експлоатация самолети Ту-154, които все още се използват от руските министерства, но не и от големите руски авиокомпании, отбелязва Ройтерс. Междувременно Русия преустанови полетите на самолети Ту-154, докато се установи каква е причината за катастрофата край Сочи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във