Банкеръ Daily

Свят

Откриха 3500 древни гробници на терен за летище в Китай

Теракотената армия е от над 6000 фигури в цял ръст.

Общо 3500 гробници бяха открити по време на строителните работи на международното летище в гр. Сиан, провинция Шанси. Всички членове на местната археологическа база се отказаха от почивката за Пролетния празник (Китайската нова година), за да започнат разкопките, съобщи Радио Китай.

На строителната площадка бяха открити над 4 600 древни културни ценности, сред които 3 500 гробници от различни исторически периоди, заявиха от отдела за защита на културното наследство на провинцията.

От 4 до 17 февруари членовете на базата за археологически проучвания на новото летище направиха разкопки в ключовите места на строителната площадка, като мобилизираха повече от 60 служители.

Сиан е един от градовете в списъка с исторически и културни обекти на Държавния съвет на Китай и една от четирите древни столици в света. Той е бил столица, политически, икономически и културен център на страната в продължение на над 1100 години и 13 династии, най-ранната от които Западна Джоу (104 г. – 771 г.).

Най-популярната забележителност на града, тази, която предизвиква най-голям интерес сред туристите, е гробницата на Теракотената армия - огромна войска от скулптури в човешки ръст, които са част от мащабен некропол, за който учените твърдят, че едва 1% от неговите тайни и съкровища са открити при досега направените археологически проучвания. 

Теракотената армия е разкрита от археолозите през 1974 година. Това са коне и войници в реален ръст, изработени от преди около 2000 години. Постепенно обаче земята ги е погълнала. След като излиза тази археологическа находка учените установяват, че над изработката на фигурите са работили над 700 хиляди майстори-каменари в продължение на 38 години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във