Банкеръ Daily

Свят

Отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията

Отбелязваме този ден, за да се насърчи обществения дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация, които помагат да се спасят животи и да се подобри качеството на живот на много хора.

Тази година заради пандемичната ситуация, която засяга всички страни по света, и несигурността, свързана с организирането на големи публични събития през следващите месеци, Съветът на Европа препоръчва отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията да се провежда предимно онлайн. Ето защо събитията, които организира  Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, са на открито и при спазване на противоепидемичните мерки.

Традиционно инициативата се провежда втората събота на октомври, която тази година е 10 октомври. Солидарно и в координация с институциите на Съвета на Европа България чрез Изпълнителна агенция „Медицински надзор” организира провеждането на събития в седмицата от 10 до 17 октомври.

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията седем български града ще осветят свои емблематични места. Партньори на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ са Български Червен кръст, Национален дворец на културата, Национална галерия, Столична община и общините Варна, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Русе и Бургас.

На 10 октомври, след 19.00 ч., в зелено – цветът на донорството и трансплантацията, ще бъдат осветени Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът с пеликаните на пл. „Стефан Стамболов“ и сградата на общината в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, крепостта „Царевец“ във Велико Търново и сградите на общини Русе и Бургас.

 

Съпричастност

На 14 октомври, от 12.00 часа, в южната част на парковото пространство на Националния дворец на културата ще бъдат засадени 202 рози – колкото са донорите на органи в България. Създаването на розовата градина в центъра на столицата е израз на признателността и почитта към донорите и техните семейства.

На 17 октомври, от 12.00 часа, в откритото пространство на  „Атриум“ в Националната галерия, пл. „Св. Александър Невски“, близки на донори, трансплантирани пациенти, лекари и представители на медиите ще създадат заедно 3D сърце  – солидарен акт в подкрепа на донорството и трансплантацията.

От началото на тази година до момента екипите на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” в Плевен са реализирали три донорски ситуации. Благодарение на хуманното решение на близките на донорите втори шанс за живот са получили нуждаещи се от трансплантация не само български, но и чуждестранни граждани. От Изпълнителна агенция „Медицински надзор” съобщават, че потенциалните реципиенти на органи в страната ни към втори октомври са 1 145.

Facebook logo
Бъдете с нас и във