Банкеръ Daily

Свят

От Fitch не виждат фундаментални причини за устойчив ръст на цените на нефта

Фундаментални причини за устойчив ръст на нефтените котировки сега няма. А по-нататъшното поскъпване на нефта може да се отрази негативно върху търсенето и на икономическия растеж. Такова мнение е изказал пред ТАСС старшият директор на групата по природни ресурси и суровини в международната рейтингова агенция Fitch Дмитрий Маринченко.

Фючърсът на нефта сорт Brent на лондонската борса ICE днес прескочи и нивото от 88 долара за барел за първи път от октомври 2014 година. В същото време цената на руския експортен нефт сорт Urals в Европа се повиши над 86 долара за барел, също така за първи път от октомври 2014 година.

"Ние смятаме, че фундаментални причини за устойчив ръст на котировките сега няма. Повечето производители генерират положителен свободен паричен поток при цена 60 долара и повече. Ако цените продължат да растат, това може засегне търсенето и да повлияе негативно върху икономическия растеж", е казал Маринченко.

Според него, нефтеният пазар изглежда сега прегрят. Отчасти това е обусловено от ниската вероятност за въвеждане на нови сериозни локдауни заради коронавируса, смята експертът. При това търсенето на нефт може много скоро да достигне допандемичните нива, добавя той. "Атаката с дрон в Абу-Даби също така може да даде своя принос в растежа на котировките",  допуска Маринченко.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във