Банкеръ Daily

Свят

От днес във Франция отварят кина, музеи и ресторанти

От днес във Франция отварят кина, музеи и ресторанти, а вечерният час ще е в сила от по-късно.

Повече от 6 месеца французите нямаха възможност да посещават културни мероприятия, а в часовете преди отварянето в цялата страна течеше трескава подготовка.

Френските власти съобщават, че сега облекчаването на мерките е възможно заради засилената ваксинационна кампания.

От днес във Франция се разрешава работата и на магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Заведенията, които имат маси на открито също ще могат да посрещат клиенти. Вечерният час остава, но вече ще бъде от 21 часа, а не от 19, както беше досега.

За първи път от ноември насам отварят музеи, театри и кина.

Музеят на восъчните фигури в Париж има и ново попълнение, което с гордост ще представи - американският президент Джо Байдън.

"Винаги е трудно да постигнеш истинска прилика, защото фигурите ни трябва да бъдат разпознаваеми веднага щом бъдат погледнати. Нямахме толкова много снимки на Джо Байдън и ми беше трудно, но избрах да го покажа усмихнат, защото това, според мен, е едно от най-характерните неща за него", каза скулпторът Клаус Велте, цитиран от БНТ.

В основания през 1882 г. музей имат над 250 фигури на знаменитости. Настоящият американски президент е разположен непосредствено до френския си колега Макрон. А предшествениците му са преместени в отделна зала, предвидена за бивши стопани на Белия дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във