Банкеръ Daily

Свят

От днес във Франция има вечерен час от 20,00 до 6,00 ч.

Франция въвежда вечерен час, при който се забранява излизането навън между 20,00 ч. и 6,00 ч., считано от днес, 15 декември, съобщиха от външното ни министерство. Мярката е във връзка със започналата постепенна отмяна на социалната изолация, а за нарушението й ще бъдат налагани глоби.

Изключения от вечерния час ще се правят само при определени обстоятелства, които се удостоверяват с атестация, публикувана на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи на Франция, както и с подкрепящи съответното изключение документи.

Допустими са изключения за излизане между 20,00 ч. и 6,00 ч. в случаите на излизане между дома и мястото на работа или на обучение, коeто не може да бъде отложено; излизане за консултация или за получаване на медицински грижи, когато не могат да бъдат осигурени от дистанция, не могат да бъдат отложени или за покупка на лекарства или медицински продукти; излизане по семейни причини, за придружаване на граждани в неравностойно положение или за полагане на грижи за деца; излизане на хора с увреждания или на техните придружители; излизане в отговор на призоваване от съд или от административна юрисдикция; излизане с цел участие в мисия от обществен интерес по молба на административните органи; излизане, свързано с железопътен или въздушен транзит при пътувания на дълги разстояния; кратко излизане, в район максимум от 1 км около дома, за разходка на домашни любимци.

Изключение от задължението за спазване на вечерния час се допуска само за Бъдни вечер – 24 декември 2020 г., като се препоръчва в случай на събиране това да бъдат до 6 души, без децата.

Вечерният час следва да бъде спазван включително и на 31 декември 2020 г. Глобата при неспазването му е в размер на 135 евро при първо нарушение, увеличена на 375 евро (в случай на неплащане или при неоспорване в срока, посочен в известието за нарушение). В случай на повторно нарушение в рамките на 15 дни: глоба от 200 евро, увеличена на 450 евро (в случай на неплащане или неоспорване в срока, посочен в известието за нарушение). След 3 нарушения в рамките на 30 дни: глоба от 3750 евро и лишаване от свобода в размер на 6 месеца.

Работата от разстояние, когато е възможно, следва да се предпочита.

Междувременно Съветът на белгийските прокурори реши, че незабавно влизат в сила драстични повишения на наказанията за участниците и организаторите на събирания, неразрешени според действащите противоепидемични мерки, съобщиха местни медии.

Белгийските прокурори са отхвърлили със същото решение предложението полицията да следи при предстоящите празници с дронове, снабдени с термокамери, колко души се намират в закрити помещения. Според новото решение нарушителите, които присъстват на масови празненства, ще бъдат глобявани със 750 евро, вместо с 250 евро, както досега. Организаторите ще подлежат на глоба от 4000 евро, вместо 750 евро.

Прокуратурата приема, че участието и организирането на неразрешени прояви е умишлено противоправно поведение. Като недопустими ще бъдат възприемани случаите, в които хора се събират на закрито по предварителна уговорка, за да пият алкохол и да слушат музика. Според прокуратурата, когато полицията се натъкне на подобни случаи, нарушителите ще бъдат глобявани и може да бъдат изправяни пред съд. Предвижда се възможност за отнемане на използваната озвучителна техника, както и на превозните средства и телефоните на провинените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във