Банкеръ Daily

Свят

От днес в Турция работят ресторанти, кафенета и плажове

Ресторанти и кафенета отвориха врати днес за първи път след въвеждането на мерките за ограничаване на епидемията от коронавирус в Турция, а търговците са развълнувани, че след над два месеца отново ще посрещнат клиенти, съобщава СиЕнЕн-Тюрк.

На влизане клиентите дезинфекцират ръцете си, след което са настанявани според правилата за социална дистанция. Рано сутринта служителите на заведенията почистиха старателно и извършиха дезинфекция на площите, преди първите клиенти да прекрачат прага им.

Най-нетърпеливите плажуващи също се насочиха към морето, където шезлонгите са наредени на разстояние от минимум два метра. На разположение на хората са поставени дезинфектанти.

Плажовете в Истанбул също са в готовност да започнат работа от днес, макар че метеоролозите предупреждават за очаквани силни дъждове и градушка. Служителите на организираните плажове в покрайнините на мегаполиса завършиха подготовките си, които да осигурят безопасност на плажуващите. Освен за социалната дистанция и наличието на дезинфектанти за общо ползване, внимателно се следи и за редовно почистване на кабинките за преобличане, писа "Дейли сабах".

От сутринта започнаха да се пълнят и плажовете в Анталия, след като отпадна продължилата два месеца и половина забрана за влизане в морето. Температура на въздуха от 20 градуса и на водата от 21 градуса предлагат днес плажовете в морската столица на Турция. В сила са обаче предпазни мерки за гражданите като социална дистанция, маски и хигиенни правила, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

Освен заведенията за хранене, кафенетата и плажовете от днес в Турция работят и фитнес центровете, забавачките и библиотеките. Правителството позволи на по-ранен етап да бъдат отворени също салоните за красота, бръснарниците и търговските центрове, а от петък бяха позволени и първите колективни молитви в джамиите. Отменени са и ограниченията за междуградски пътувания, като единствено хората над 65 години трябва да получат специално разрешително, за да пътуват.

От днес се подновяват и полетите по вътрешни линии. Те ще се извършват от шест летища в пет града на страната - Истанбул, Анкара, Измир, Анталия и Трабзон, съобщи министърът на транспорта Адил Караисмаилоглу. Заради епидемията обаче няма да бъде приеман багаж на борда, пътниците трябва да носят маски и да спазват мерките за социална дистанция и лична хигиена. Наред с екипа, отговарящ за полета, на борда на самолетите ще има и екип по хигиената, заяви още министърът. Посрещачи на пътниците няма да бъдат допускани в терминалите, добави той.

Турция запазва на "предвидимо ниво" броя на новите си случаи на заразени с коронавирус, заяви снощи здравният министър на страната Фахреттин Коджа. През последните 24 часа са били регистрирани 839 нови инфектирани лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във